Lapisan Bawah
1 cawan gula merah
1 cawan air utk cairkan gula merah
1/2 cawan gula pasir
3 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
2 cawan air
secubit garam
sehelai daun pandan
2 sudu besar susu cair
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
3 sudu tepung gandum
1 sudu kecil gula
secubit garam
CARA MEMBUAT
1. Masak gula merah, dan gula pasir dengan secawan air hingga larut. Masukkan sehelai daun pandan.
2. Setelah gula sejuk, tuang dalam adunan tepung gandum, gaul rata..
3. Masukkan santan dan baki air, secubit garam. Gaul rata. Sapu skit minyak atas loyang atau lapik plastik wrap.
4. Tapis dan tuang adunan lapisan bawah dalam loyang. Kukus dalam 25 min.
5. Bancuh bahan utk adunan atas. Setelah adunan bawah keras, tuang atas adunan gula merah dan kukus semula
dalam 20 min.
6. Tunggu sejuk baru potong.
P/S: Selamat mencuba..
1 cawan air utk cairkan gula merah
1/2 cawan gula pasir
3 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
2 cawan air
secubit garam
sehelai daun pandan
2 sudu besar susu cair
Lapisan atas
2 cawan santan pekat
3 sudu tepung gandum
1 sudu kecil gula
secubit garam
CARA MEMBUAT
1. Masak gula merah, dan gula pasir dengan secawan air hingga larut. Masukkan sehelai daun pandan.
2. Setelah gula sejuk, tuang dalam adunan tepung gandum, gaul rata..
3. Masukkan santan dan baki air, secubit garam. Gaul rata. Sapu skit minyak atas loyang atau lapik plastik wrap.
4. Tapis dan tuang adunan lapisan bawah dalam loyang. Kukus dalam 25 min.
5. Bancuh bahan utk adunan atas. Setelah adunan bawah keras, tuang atas adunan gula merah dan kukus semula
dalam 20 min.
6. Tunggu sejuk baru potong.
P/S: Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment