Bahan-Bahannya:-
2 senduk tempoyak
Ikan patin 2 ekor
13 cilipadi
3 biji cilipadi warna merah
Air secukupnya
2 kpg asam keping sbb tempoyak manis
3 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih, seinci halia
1 ikat daun kesom
3 in kunyit ketul
1 batang serai
1 ikat daun kesom
1 bunga kantan
sedikit lengkuas
sedikit garam, gula
Cara Membuatnya: -
1. Ikan cuci bersih dan rendam dgn air asam jawa.
2. Blender cilipadi, kunyit ketul, bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas. Titik serai
masukkan serai bersama bahan blender dalam kuali.
3. Tambahkan air. Masukkan tempoyak, garam dan sedikit gula.
4. Setelah mendidih masukkan ikan. Daun kesom, bunga kantan kemudian sekali.
5. Renihkan dengan api kecil sehingga kuah agak pekat dan perasakan garam, gula agar rasa
pedas, masam, manis
P/S: Jika suka pedas...boleh tambah cilipadi. Tempoyak lebih pun sedap agar kuah pekat.
Selamat memasakk....
No comments:
Post a Comment