Friday, 12 June 2020

Patin Tempoyak

Ikan Patin Tempoyak








Bahan-Bahannya:-

2 senduk tempoyak
Ikan patin 2 ekor
13 cilipadi
3 biji cilipadi warna merah
Air secukupnya
2 kpg asam keping sbb tempoyak manis
3 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih, seinci halia
1 ikat daun kesom
3 in kunyit ketul
1 batang serai
1 ikat daun kesom
1 bunga kantan
sedikit lengkuas
sedikit garam, gula



Cara Membuatnya: -

1. Ikan cuci bersih dan rendam dgn air asam jawa.
2. Blender cilipadi, kunyit ketul, bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas. Titik serai
    masukkan serai bersama bahan blender dalam kuali.
3. Tambahkan air. Masukkan tempoyak, garam dan sedikit gula.
4. Setelah mendidih masukkan ikan. Daun kesom, bunga kantan  kemudian sekali.
5. Renihkan dengan api kecil sehingga kuah agak pekat dan perasakan garam, gula agar rasa
    pedas, masam, manis

P/S: Jika suka pedas...boleh  tambah cilipadi. Tempoyak lebih pun sedap agar kuah pekat.
  Selamat memasakk....



No comments:

Post a Comment