Assalamualaikum wbt,
Salam siaran. Hari ni 16 April, hari PKP yg ke 30 hari, dah masuk hari ke 2 fasa 3. Maknanya dah 30 hari ibu-ibu sibuk memasak, melayan keluarga duduk di rumah. Ahaha... ada yang mengeluh asik-asik ke dapur je hehe... Terkurung di dalam rumah membuatkan ahli keluarga asyik ke dapur untuk makan.....makan....dan makan hehe. Kali ni nak tulislah resepi kuih sopang ni untuk kawan-kawan yang dari negeri lain sebab ada yang tak pernah tau tentang kuih tradisi Negeri Sembilan ni. Kuih ni memang sedap sangat, lembut, terasa lemak santan dan inti kelapa manis. Kalau ada buah durian, bolehlah tambah sedikit dalam inti. Lagilah sedap, wangi bau durian tu. Kalau makcik saya di Kampung Tengkek buat kuih ni, beliau akan campurkan pisang lenyek dalam 3biji dalam adunan tepung tu, namun kuih tu akan keras skit tapi sedap terasa pisang. Boleh juga campurkan segenggam tepung pulut hitam dalam adunan tepung untuk menambah warna dan keunikan kuih sopang tersebut. Awas ya, jangan letak banyak tepung pulut hitam akan menyebabkan kuih keras sangat hehe. First time saya buat, saya tambah 2 cawan so keras rupanya ahaha... Emak ada bercerita, orang dulu-dulu guna kain perca untuk membentuk kuih tersebut agar mudah dan cantik terbentuk. Letak kain atas piring yang diterbalikkan dan tepekkan tepung atas kain tersebut. Letak inti kemas, tutup tepung guna kain dan tekan tepi kuih di atas kain. Sebelum tutup, letak skit air agar tepung tak terbuka. Wah dah panjang lebar cerita pasal kuih ni ya, jom tulis resepi.
RESEPI KUIH SOPANG KUKUS
Bahan-bahannya
2 biji kelapa parut, kelapa muda
2 keping gula anau
atau 1 cawan gula merah campur 1/2 cawan gula pasir
1/2 paket tepung pulut
2 helai daun pandan
2 cawan santan
secubit garam
Air untuk uli tepung
Cara membuat inti
1. Masukkan kelapa parut, gula anau, gula pasir dan 2 cawan air. Masak sambil kacau takut
hangus.
2. Masukkan secubit garam, daun pandan yang disimpul kemas. Masak sampai inti kelapa ini kering.
3. Perasakan, jika perlu tambah skit gula.
Cara Membuat Kuih
1. Masukkan tepung pulut dalam mangkuk, campur secubit garam.
2. Uli tepung dengan air sampai boleh dikepal dan dibentuk.
3. Sediakan loyang yang telah dilapik daun pisang. Daun pisang yang telah dilayur sedikit
agar daun tidak mudah koyak.
4. Pastikan daun diletak paras tinggi sedikit agar nanti kuah tidak tumpah ke bawah daun.
5. Gunakan sehelai plastik untuk bentuk kuih, lebih kurang macam membentuk karipap.
6. Ambil sedikit tepung, bulatkan, tepek atas plastik bentuk bulat. Letak inti di tengah kemas,
guna plastik untuk tutup kuih. Letak skit air sebelum tutup dan tekan untuk tutup kuih.
7. Sapu minyak di atas daun terlebih dahulu. Susun kuih dalam loyang, jangan terlalu rapat.
8. Campur 1 setengah sudu besar tepung pulut lebihan dalam santan, juga 1/2 sudu gula dan secubit
garam dalam santan. Tuang dalam loyang, terus kukus segera dalam 20 minit.
9. Kuih sopang yang telah masak akan berubah warnanya.
P/S : Kuih ini juga boleh terus dibuat kuih koci ya.
Tuang satu sudu santan atas kuih, kemudian bungkus.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment