RESEPI GULAI DAGING SALAI CAMPUR PUCUK UBI
BAHAN-BAHANNYA:
1kg daging campur tulang rusuk sebatang (kerat dikedai)
3 batang serai
35 biji cilipadi -Fuhh...pedas lagi best..hee...
2 biji kelapa - parut dan perah 4 kali ya
2 keping asam gelugur
2 ketul kunyit hidup
2 ikat daun pucuk ubi-pilih daun lembut shj
sedikit garam
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Basuh daging dan tulang rusuk dgn sedikit asam jawa, toskan.
Panggang daging sekejap dgn kuali panggang shj. Kemudian baharulah daging dihiris nipis.
2. Kisar halus cilipadi bersama hirisan kunyit dengan sedikit pati santan perahan pertama.
3. Masukkan daging salai hiris ke dalam kuali. Tuangkan cili kisar tadi bersama-sama sedikit
garam, asam keping, serai titik dan masak sekejap sehingga ramuan serap dalam daging.
4. Setelah agak kering baharulah tuangkan kesemua lebihan santan dan kacau rata.
5. Guna api dapur yang agak sederhana agar kuah tidak pecah minyak.
6. Masak hingga kuah benar-benar masak, pekat dan perasakan garam, baharulah masukkan
daun pucuk ubi yang telah dibersihkan dan dikerat dua....guna tangan je...
7. Benamkan daun pucuk ubi ke dalam kuah perlahan dan jangan dikacau sangat
untuk mengelakkan kuah jadi pahit....petua mak saya hehe..
8. Setelah daun agak layu sedikit dalam 10 min bolehlah tutup api.
9. Selain dicampur pucuk ubi, boleh juga dicampur belimbing buluh, buah bacang muda cincang,
hirisan daun asam gelugur, pegaga dan kacang panjang.
P/S: Cara-Cara menyediakan daging salai..
Basuh terlebih dahulu daging, jangan dihiris dahulu dan toskan. Letak sedikit minyak di kuali pemanggang agar daging tidak terlalu hangus dan msk sekejap shj. Lebih sedap gunakan arang or dapur kayu, namun ianya agak sukar sedikit dan memakan masa. Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment