Tuesday 4 September 2018

Gulai Lemak Tempoyak Ikan Tengiri cilipadi campur Pucuk Ubi

Assalamualaikum...
Hehe...dah lama tak update blog.  Hari ni tiba-tiba nak tulis resepi khas untuk sahabat baikku Rozita Othman.  Ingat tak....awak makan gulai lemak ikan sembilang salai sampai tercekik tulang hehe..  Siannya sahabatku ni, minta maaf ya.  Lepas ni u masak gulai ikan tengiri ya sbb tak byk tulang hehe.. 
Ingat lagi...mula-mula kenal Ita ni sbb terpikat kat kek bday anaknya masa Tahun 2. Ita pandai buat kek dan jual serta amik tempahan. Masa tu kek tu gambar batman, cantik sangat dan kemas je.. 
Alhamdulillah banyak belajar darinya dan terus jadi kawan baik dan rapat.  Namun kini Ita dah pindah ke Jasin, dah jauhh skit...rindu sangat. Moga awak sihat selalu ya... Terasa kehilangan.  Dulu selalu balik sekolah terus singgah jap rumahnya hehe...Luv u..10x.. Moga silaturrahim antara kita terus berpanjangan ya....aaminnn yra.  Ok berbalik pada resepi yang awak nak ya Rozita Othman hehe.


Image may contain: food



Masak Tempoyak Cilipadi Ikan Tengiri

BAHAN-BAHANNYA :-
Seekor ikan tengiri
15 biji cilipadi + kunyit ketul 2 inci (kisar)
1 senduk tempoyak
1 batang serai
1 ikat pucuk ubi (yg batang warna putih)
1 setengah biji kelapa parut
2 papan petai (kikis dan kerat seulas2 dgn kulit)
1 helai daun kunyit (simpulkan)
Garam secukup rasa

CARA-CARA :-
1.  Ikan basuh dgn air asam jawa dan letak dlm kuali.
2.  Masukkan bahan kisar cilipadi+kunyit, tempoyak, petai, garam dan tuang santan yang diperah 4
     kali.
3.  Serai hiris bahagian yg lembut. Selebihnya dititik dan masukkan. Daun kunyit simpul je...
4.  Didihkan bahan-bahan untuk kuah dgn api yg sederhana hingga mengelegak. Kacau selalu.
5.  Sementara tu...susun pucuk ubi dan kerat 3.  Setelah kuah agak masak betul dan terbit minyak skit,
     perasakan garam.
6.  Masukkan pucuk ubi, sebentar shj dlm 10 min. Dah siap ya...



Image may contain: 1 person, smiling, food



P/S:  Boleh juga tukar pada udang, ikan kembung dll.
Selamat mencuba...
 

























 

No comments:

Post a Comment