Thursday 21 July 2016

Nasi dan Daging Beriani (Style Johor)

Resepi Daging Beriani (Johor Style).....
Resepi dari sahabat di Pontian, Johor
Robitah Sujari...




Bahan-bahannya:
1 kg daging 
2 senduk rempah beriani Johor (ADAMI)
susu cair 1/2 cawan
2 biji bawang besar  hiris
2 biji tomato potong dadu 
7 iji cili besar hijau dibuang biji dan kerat 4 
20 cilikering (Jika nak pedas skit) 
5 ulas bawang putih 
2 inci halia hiris 
1 tin kecil tomato puri
1 senduk minyak sapi Ghee
1/2  caw minyak
1 1/2 caw air
Gajus, kismis digoreng
Daun ketumbar, bawang goreng.
Penumis (kulit kayu manis dan kawannya)
jus limau nipis, garam, gula secukup rasa

Cara Memasak:-
1. Potong daging...jgn terlalu kecil.
2. Basuh daging dgn skit asam jawa. Toskan airnya..
3. Panaskan minyak dan minyak sapi.  Tumiskan kulit kayu manis dll.
4. Tumiskan bawang besar hiris, bawang putih dan halia tumbuk. 
5. Blenderkan cili hijau besar, cili kering dan tomato. Bancuh rempah dgn susu cair dan bahan blender. Kacau rata dan tumiskan. Kacau rata tumis sampai terbit minyak.
6. Masukkan daging, garam, gula skit dan biarkan rempah meresap dlm 10 min. 
7. Masukkan tomato puri, tomato hiris, air asam jawa. Letak lebih air dan masak dgn api kecil agak lama agar daging empuk dgn lembut. Biarkan mereneh agak lama sampai kuah pekat. 
8. Masukkan juga air perahan limau nipis dan skit madu jika ada dan perasakan garam. Goreng badam, gajus dan kismis.  Tumbuk kasar dan masukkan sekali.
9. Akhir sekali taburkan hirisan daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng.


RESEPI NASI BERIANI
BAHAN-BAHANNYA:-
1 kg beras moghul (Faiza....) basuh dan toskan.
2 biji bawang besar hiris
1 inci halia hiris
3 ulas bawang putih hiris
penumis 4 sekawan
1 senduk rempah beriani (ADABI)
2 senduk minyak sapi/butter
segenggam/1 kotak kecil kismis 
1 caw susu cair
daun pandan
daun ketumbar seikat, daun pandan 2 helai.
bawang goreng, kismis
pewarna kuning telur/kaskas 
Garam secukup rasa

Cara Memasaknya:
1.  Beras tadi dah basuh, rendam sekejap.
2. Panaskan myk sapi dlm periuk, tumiskan 
     penumis 4 sekawan.
3. Masukkan bawang besar, halia, bawang putih hiris, kacau sampai bangkit 
    bau. 
4. Masukkan rempah yg dicampur dengan susu cair, daun pandan, kismis, garam...
5. Kacau selalu, setelah rempah terbit minyak dan wangi masukkan 6 cawan air
     bagi beras 6 cawan atau lebihkan air satu cawan.
6.  Setelah mendidih masukkan beras.
7.  Tutup periuk sampai nasi masak separuh masak/hampir
     masak.  Titikkan pewarna kuning.
8. Akhir sekali taburkan daun ketumbar, gajus/badam, bawang goreng..





P/S:  Boleh juga ambil minyak dipermukaan lauk dan tuang atas nasi beriani disamping pewarna kuning. Selamat mencuba....




     

No comments:

Post a Comment